Cilt Sağlığı Rehberi: Cilde Ne İyi Gelir?

cilde iyi gelen şeyler

Cilt, bireylerin karşısındaki kişilere “sağlıklıyım” mesajını verdiği en önemli organlardan biridir. Günümüzde ve çağlardan beridir, cilt sağlığı ve güzelliği için pek çok yönteme başvurulmaktadır. Krem, serum ve maske gibi ürünlerle cildin doğal yapısı korunmaya çalışılmaktadır. En etkileyici ve sürdürülebilir çözüm ise cilt için faydalı yiyecekler tüketmektir. Cilde fayda sağlayan besinler sayesinde cilt içeriden onarılır ve çok daha sağlıklı bir görünüme kavuşur. 

Vücudun ihtiyaç duyduğu ve cildi korumaya yardımcı besinler arasında kolajen artıran yiyecekler, cilt hücrelerini tazeleyen gıdalar ile yaşlanmayı ve yaşlanma etkilerini geciktiren besinler bulunmaktadır. Birçok yiyecek ve bitki cildi güzelleştirmeye yardımcı olmaktadır. C vitamini cildin yavaşlamasını geciktirmeye yarar sağlar. Aynı zamanda cildin esneklik kazanmasına destek olur. Cilde iyi gelen meyveler arasında portakal, mandalina, kivi, kavun, karpuz, çilek, kayısı, kırmızı üzüm, ananas, armut ve nar bulunur. Cildin daha nemli ve sağlıklı görünmesi açısından günde en az 8 bardak su içilmesi ise cilt sağlığını korumak için uzmanlar tarafından öneriler arasında yer almaktadır.

cilt sağlığı

Cilt Sağlığı Neden Önemlidir?

Cilt, iç etkenler nedeniyle olduğu kadar dış etkenlerden dolayı deforme olmaya oldukça müsaittir. Güneş ışınları, cilde uygun olmayan krem, sabun gibi ürünler cildi tahriş edebilir ya da lekeler oluşturabilir. Yetersiz ve düzensiz beslenmek, su içmemek de cildin sağlıksız görünmesine sebep olur. Sigara içmek ve hareketsiz kalmak da cilt sağlığını olumsuz etkileyen faktörlerdir. 

Kırışıklıkların artması daha yorgun ve olduğunuzdan daha yaşlı görünmenize yol açar. Bu etkilerden kurtulmak için cilt her gün temizlenmeli ve nemlendirilmelidir. Güneşe çıkmadan önce mutlaka koruyucu kremler sürülmelidir. Bol su tüketimi cilt sağlığı açısından oldukça önemlidir. Toksinlerden arınmayı ve daha nemli bir cilde sahip olmayı su tüketimi ile sağlamak mümkündür. Beslenme alışkanlığı değiştirilmeli ve antioksidan açısından zengin olan besinler tüketilmelidir. Aloe vera, papatya, biberiye, lavanta, adaçayı ve anason tohumu cilde iyi gelen bitkiler arasında yer alır.

cilde iyi gelen besinler

Cilde İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?

Parlak, pürüzsüz bir cilde sahip olmak ve lekelerden kurtulmak için başvurulması gereken ilk yöntem cilde iyi gelen yiyecekler tüketmektir. Bu sayede cilt içten temizlenecek ve sağlık kazanacaktır. Peki cildin ihtiyaç duyduğu vitaminleri ve mineralleri kazandıran besinler nelerdir?

  • Yeşil yapraklı sebzeler: Hücreleri korur ve nem bariyerlerini güçlendirmeye destek sağlar.
  • Turuncu Sebzeler: Betakaroten içermektedirler. Tatlı patates, havuç gibi sebzeler cildin gençleşmesine yardımcı olur.
  • Avokado: İçeriğinde zengin yağlar bulunur. Cildin elastik yapısını korur, nemli ve ışıldayan bir cilt görünümü kazanmasına destek olur.
  • Domates:  Cildi UV ışınlarına karşı güçlendiren etkisi vardır.
  • Yağlı Balıklar: Omega 3 açısından zengin besin kaynağı olan somon, hamsi, uskumru gibi balıklar, akne ve kırışıklıkları önlemeye yardımcıdır.
  • Brokoli: Yaşlanma belirtilerine karşı koruma desteği sağlar.
  • Kırmızı biber: Kırışıklığını önlenmesinde etkilidir.
  • Karpuz: Su bakımından zengindir. Cildin nemlenmesini destekler.
  • Bitter Çikolata: Güneş etkilerinden korur, cildin pürüzsüzleşmesini yardımcı olur.
şifalı bitkiler

Cilde İyi Gelen Şifalı Bitkiler Nelerdir?

Bazı bitkiler cildin onarılmasına yardımcı olmaktadır. Cilde iyi gelen şifalı bitkiler arasında;

  • Papatya: Cildin yaşlanmasını engeller. Ölü deriyi arındırır ve ciltteki morartı ve şişlikleri gidermeye destek olur.
  • Aloe vera: Yapraklarındaki jel deri hastalıklarında mucizevi bir etkiye sahiptir. Cildi nemlendirir. Vitamin ve mineral açısından cildi besler. Göz çevresinde görülen yorgunluğu azaltır ve göz altı torbalarının görünümünü düzenler.
  • Biberiye: Kan dolaşımını artırmaya yardımcıdır. Cildin rengini tedavi eder, toksinlerden arındırır ve şişliği gidermeye yardımcıdır.
  • Lavanta ya da lavanta suyu: Sivilce ve sivilce lekelerini gidermeye yardım eder. Cildi yumuşatır.
  • Adaçayı: Ciltteki hücrelerin yenilenmesine yardımcı olur. Cildin elastik yapısı için faydalıdır. Kaynatılan adaçayı yaprakları cilde uygulandığında sivilcelerin daha hızlı geçmesi desteklenir. 
  • Anason tohumu: Cildin pürüzsüz bir görünüm kazanmasını yardımcıdır. Ölü derinin temizlenmesi konusunda faydalıdır. Lekelerin giderilmesinde ve cildin beyazlamasında olumlu etkisi vardır.
  • Yeşil çay: İçerisinde antioksidan bulunur. Günde iki fincan tüketildiğinde cilt için yararlı olmaktadır.
cilde iyi gelen yağlar

Cilde İyi Gelen Yağlar Hangileridir?

Cildi tazelemek ve daha canlı bir görünüme ulaştırmak için bitkisel yağlar ve onların mucizevi faydalarından yararlanmak mümkündür. Badem yağı, avokado yağı, jojoba yağı, argan yağı ve daha bir sürü yağ, cilt temizliğinde ve bakımında kullanılmaktadır. 

  • Cilde iyi gelen yağlar arasında bulunan Hindistan cevizi yağında E vitamini ve çeşitli yağ asitleri bulunur. Cilt yaralarının tedavi süreçlerinde kullanılır. Aynı zamanda sivilce ve akne lekelerini de gidermeye yardımcıdır. 
  • Biberiye ve lavanta gibi şifalı bitkilerin yağları cildin arınmasına yardımcı olur. 
  • Tatlı badem yağı, kuru ve hassas ciltlerin nemlenmesine ve yenilenmesine destek olur. 
  • Gül yağı tüm cilt tiplerine uygulanabilir. Cildi temizler ve ferahlatır. Aynı zamanda yumuşatıcı bir etkisi de bulunur. 
  • Çörekotu yağı oldukça şifalıdır. Kuru ciltlerin nem yapısını dengelemeye ve beslemeye yardımcı olur. 
  • Makyajı arındırmak için jojoba yağı tercih edilebilir. Aynı zamanda cildi nemlendirir.
cilde iyi gelen vitaminler

Cilde İyi Gelen Vitaminler Nelerdir?

Cilde iyi gelen vitaminler, cildi zararlı etkilerden koruyarak, ciltteki kan dolaşımını artırır. Cilt hücrelerinin yenilenmesini hızlandırır ve ciltteki lekelerin giderilmesine yardımcı olur. Güneşin zararlı ışınlarına karşı koruyucu etkileri de bulunur. 

  • C vitamini, vücut için önemli bir vitamindir. Güneş ışınlarının yarattığı zararlı etkilerden korur, esnekliği sağlayan kolajen üretimini artırır ve cildin canlı olmasını sağlar. Maydanoz, portakal, kivi, yeşil biber, brokoli, çilek gibi besinlerde C vitamini bulunur.
  • A vitamini, yeni hücre oluşumuna katkı sağlar. Dokuların onarılmasına yardımcı olur. Süt, yumurta, karaciğer, havuç, balkabağı, ıspanak ve kavunda bulunmaktadır.
  • E vitamini, yaşlanma sürecini geciktirici bir etkiye sahiptir. Cildi nemlendirir ve kırışıklık oluşumunu engeller. Cildi sıkılaştırıcı bir özelliği bulunur. Ayçekirdeği, avokado, lahana, kuşkonmaz E vitamini açısından zengin besinlerdir. Badem, ceviz ve fındık gibi kuruyemişlerin belirli oranda ve düzende yenmesi cildin ışıldamasına ve nemlenmesine yardımcıdır. 
cilde iyi gelen sabunlar

Cilde İyi Gelen Sabunlar Hangileridir?

Bitkiler hem kendisi hem yağı olsun oldukça cilt için oldukça şifalı olmaktadır. Aynı zamanda sabunu yapılabilen bitkilerin de cilt sağlığına olumlu etkileri bulunur.  Cilde iyi gelen pekçok bitkisel sabun çeşidi vardır. Cilde en iyi gelen doğal sabun her cilt için aynı olmayabilir. Doğal sabunlara örnek verilecek olursa;

  • Defne sabunu: Antibakteriyel özelliğe sahiptir. Cilt için faydalıdır. Akne tedavisine yardımcı olur. 
  • Tarçın sabunu: Cildi pürüzsüzleştirme ve parlaklık verme etkisi vardır. 
  • Katran sabunu: Sivilce, egzama gibi cilt hastalıklarında kullanılır.
  • Lavanta sabunu: Canlılık verir, sivilcelerin giderilmesine destek olur.
  • Melisa sabunu: Dokuları yenilemeye yardımcıdır.

Bu sabunların dışında; kahve sabunu, damla sakızı sabunu, vanilya sabunu, kayısı sabunu, kara üzüm sabunu, papatya sabunu gibi çeşitli cilt problemlerinin giderilmesine yardımcı sabunlar bulunur. Düzenli aralıklar ile uygulayarak cildinizi temizleyebilir ve daha sağlıklı bir cilde kavuşabilirsiniz. 

yüz maskesi çeşitleri

Cilde İyi Gelen Maske Çeşitleri

Cilt tipine uygun olacak çeşitli maskeler ve peeling’ler bulunur. Ancak cildinizi doğal yollar ile de düzenlemek ve canlılığa kavuşturmak mümkündür. Cilde iyi gelen doğal maskeler düzenli olarak uygulandığında lekeler ve sivilceler geçebilir. 

  • Yaş maya maskesi: Cildin gerilmesine, lekelerin giderilmesine ve sivilcelerin kurutulmasına yardımcı olur. Kırışıklıkları azaltarak cildin gençleşmesine destek olur.
  • Yumurta akı maskesi: Cildi sıkılaştırıcı, akne ve siyah nokta azaltıcı etkisi vardır. Kırışıklıkların giderilmesine ve gözeneklerin küçülmesine yardımcı olur.
  • Kahve peelingi: Yapımı oldukça kolaydır. İçilen kahvenin telvesini suratınıza sürerek masaj yapıp ılık su ile yıkayabilirsiniz. Cildi ölü deriden arındırmaya destek sağlar ve cildi canlandırır.
  • Muz maskesi, yoğurt maskesi, limon maskesi, salatalık – bal maskesi, nar – bal maskesi gibi çeşitli maskeler de bulunmaktadır. Cilt bakım maskeleri kategorisine göz atarak ürün içeriklerine dair detaylı bilgi alabilir, cildinizin özelliklerine göre (kuru, yağlı, lekeli vb.) maske tercihinde bulunabilirsiniz. 
  • Maden suyu, mineral bakımından çok zengindir. Soda ile yüzünüzü yıkayabilirsiniz.